Bulgaria

Reisetips for Bulgaria

Hva trenger du å vite før du reiser til Bulgaria?

De mest populære reisemålene i Bulgaria inkluderer Sunny Beach og Gulden Sands. Er det høyest mulig partyfaktor du er ute etter, er dette stedet for deg. Dersom du er ute etter en mer autentisk opplevelse av Bulgaria, styr unna. Området rundt Svartehavet finner man en rekke unike steder hvor du kan oppleve mindre turistifiserte steder.

Hovedstaden Sofia er verdt et besøk. Her finner du fine parker, spennende museer og kulturopplevelser. Byen er bygget på romerske ruiner, som gir et ekstra historisk sus.

Landsbygda er preget av frodig natur, middelalderslott og fjellandskap. Stopp ved en eller flere av de mange landsbyene. Her ligger tradisjonen i veggene, og det er mange muligheter for å spise nydelig mat. Banitsa er en sikker vinner.

Kommunikasjon med lokalbefolkningen kan by på noen utfordringer. Engelsk er ikke veldig utbredt utenfor byene, eller hos de eldre. Skriftspråket baserer seg på det Kyrilliske alfabetet. Det er derfor lurt å ha med seg hjelpemidler som lommeparlør eller bulgarsk frasebok. Vær bevisst kroppsspråket ditt også. Man rister nemlig på hodet for “ja”, og nikker for “nei”, altså motsatt av de fleste andre land.

Prisnivå

Å reise i Bulgaria er generelt billig. Siden landet ble medlem av EU i 2007 har prisene steget noe. Allikevel får du mye ut av pengene, og du kan fint komme deg rundt på 200 kroner dagen.

Visum

Du trenger ikke visum. Dersom du skal bli i landet lengre enn et halvt år må du søke oppholdstillatelse.

Hvordan komme dit

Det finnes flere charter – muligheter til Bulgaria. Flere av de store reiseselskapene har tilbud om både fly og hotell på flere av de kjente badestedene. Det er ikke uvanlig å finne reiser til et par tusenlapper.

Flyplasser finnes i Safia, Varna, Bourgas og Plovid. Det er flere direkteruter fra Oslo, og ofte til under tusen kroner.

Om du ønsker å besøke noen nærliggende land er det som regel en enkel sak. Det er gode togforbindelser, og nabolandene er spennende. Hellas, Tyrkia, Romania og Makedonia grenser til Bulgaria.

Velger du å kjøre selv, vær obs på at du må merke bilen med et klistremerke. I tillegg må du ha en egen bulgarsk helseforsikring. Et klistremerke til bilen koster rundt 5 euro for syv dager. Helseforsikring rundt 2 euro per person for tre dager.

Helse

Helsetilbudet i Bulgaria er ikke spesielt bra. Det er stor variasjon, og de beste er private helseklinikker i Sofia. Sjekk gjerne med ditt forsikringsselskap hvilket de anbefaler. Du trenger ingen spesielle vaksiner.

Vannet i kranen er ikke direkte farlig å drikke, men bruker å smake klor.

Sikkerhet

Som i de fleste land forekommer det ran, tyveri og annen vinningskriminalitet. Ellers anses Bulgaria som et trygt land å reise i.

Det er fare for jordskjelv og jordskred i Bulgaria. De mest utsatte områdene er Tarnovo – Svishtov, Plovdiv –Chirpan, Shabla – Balchik, Kresnadalen og Sofia.

Forskere sier også at det er en fare for tsunami i Svartehavet. Bulgaria har enda ikke utviklet et ordentlig varslingssystem. Derfor er tiden man har til å reagere kort. Gjør deg kjent med hva du kan gjøre dersom katastrofen inntrer.

Steder å bo

Overnatting i Bulgaria er i utgangspunktet ganske billig. På budsjett er det mulig å finne steder til under hundrelappen. Vær oppmerksom på at det er ulike priser for turister og bulgarere. For 300 og oppover bor du komfortabelt. Det er stor variasjon i pris, og som tommelfingerregel er stedene i Sofia litt dyrere.

Ved Svartehavet er flere av hotellene ski- resorts. De er naturligvis stengt om sommeren.

Reise

Tog er veldig billig i Bulgaria. Du kan komme deg rundt i hele landet for rundt 100 norske kroner.

Buss er raskere, men litt dyrere. Det kan være en kronglete måte å reise på da sjåførene sjeldent snakker engelsk. 

Innenriksruter med fly finner du mellom Sofia Varna og Burgas.