Costa Rica

Ferie med stor variasjon! Costa Rica – Noe for enhver

Costa Rica verdens rikeste land når det kommer til biodiversitet, vakker natur og store opplevelser. Et frodige land, med sesongbaserte regnbyger, kupert terreng og rugende vulkaner. Landet har gjort seg verdenskjent gjennom kaffedyrking, bananplantasjer og spektakulær flora. Costa Rica er i dag et foregangsland for konservering av dyrearter, anses som pioner og fremste aktør innen økoturisme.

Vær

Været i Costa Rica varierer i stor grad etter sesong. Regnperioden varer de aller fleste stedene fra Mai til November. De tørrere månedene er som regel Desember til April. Desember – April er høysesong, altså når det er flest turister. Andre faktorer som påvirker klimaet er hvilken kyst du befinner deg på, høydemetre og eventuelle mikroklima. På kystene ligger Gradestokken i varme perioder vanligvis mellom 25 og 30 på dagtid. I høytliggende områder, som San Jose og Monteverde er er det kjøligere.

Sol og regn

Det er ikke uvanlig å finne etterlevninger av små vestlige Kolonier i slike kjøligere områder. På 50 – tallet flyttet en gruppe kvekere til Monteverde for slippe innkalling til Koreakrigen. Klimaet var hovedgrunnen for valg av sted. Området passet kveg – og meieridriften de allerede drev. Den dag i dag er iskrem og ost i fjellregionen kjent for å være ekstra smakfull.

Aktiviteter

Er du på utkikk etter en rolig dag på stranden? Tur i fjellet, eller kanskje en fartsfylt dag med Zip – line, eller strikkhopping? Costa Rica har alt dette med mer. Landet er omgitt av utallig vakre strender. Innenlands finner man dype jungler, fjell og mange av verdens mest kjente vulkaner. Landets høyeste punkt er Mount Chirripo (3’821 moh).

Livet på stranden har en viktig plass i Costa Rica. Liker du sand mellom tærne, bade i bølgene, surfer – eller har en drøm om å lære deg det? Costa Rica er det perfekte stedet for både begynnere, såvel som erfarne.

Santa Teresa i solnedgang.

Menneskene

  • Tico; mann fra Costa Rica
  • Tica; kvinne fra Costa rica

Et begrep du fort vil komme over er ‘Tico’ og ‘Tica’. En Tico er ganske enkelt en person fra Costa Rica. Tica brukes om man skal poengetere at det er en kvinne. Ikke vær beskjeden for å bruke ordet. Tico’s og Tica’s tar seg ikke nær av “kallenavnet”. De er heller stolte av å ha kjælenavn uten negative ladninger. Et av landets største mediehus heter ‘Tico Times’.

Pura Vida – direkte oversatt; “Rent liv” kan bety, hei, hade, alt bra, kult, fint ‘ikke noe problem’ etc.

Det skal godt gjøres å gå en dag i Costa Rica uten å høre «Pura Vida» frasen. Jo mer man interagerer med imøtekommende Tica’s og Tico’s, dess mer vil uttrykkets betydning bli tydligere. Pura Vida beskriver mye av lokalbefolkningens forhold til livet. En befolkning med avslappet tilnærming til det meste, positivt innstilling til de fleste og en naturlig serviceinnstilling. Menneskene gjør Costa Rica til et behagelig land å reise i.

De fleste som jobber med turisme kan engelsk. Allikevel vil du ikke angre om du kan noen spanske gloser. Enda lenger kommer man kanskje med et smil, nikk, eller rett og slett bare “Pura Vida”.

Dyreliv

Biodiversiteteten i Costa Rica er legendarisk. Landet dekker kun 0,003% av jordas overflate, men hele 6% av alle verdens dyrearter lever her. Det vil si over 500’000 ulike arter! Derfor er landet et av de mest populære reisemålene for aktive fugletittere og andre dyreentusiaster. Mer enn 25% av landet er fredet nasjonalpark. Det vil si stedene har regler som sikrer konservering av en rekke sjeldne dyr og vekster. Costa Rica har potensielt mye olje, men regjeringen har tatt et modig standpunkt og lar den bli i bakken.

De lokale hundene kommer ofte for å si hilse. Bli ikke overrasket om også en apekatt, maursluker, vaskebjørn eller for den saks skyld et rådyr, nysgjerrig kommer bortom. Den nærmest Disney- aktige interaksjonen kan forklares med at Costa Rica setter dyrevelferd høyt på agendaen, både politisk og lokalt. Costa Rica var blant annet det første landet i latin- amerika til å forby jakt. Takket være pionerer innen konservering har Costa Rica flere dyrearter, planter – og trær enn de fleste land.

En ung Panamanian white-faced capuchins stopper og lukter p

Stillehavs vs. Karibiske kysten

De to kystene har mange likheter, spesielt når det gjelder tilbud av aktiviteter, vakre strender, spennende natur og vennlige mennesker. Allikevel kan være greit å ha oversikt over noen forskjeller før man planlegger turen. Det viktigste er antageligvis når på året man reiser. I visse perioder vil det være mer regn de ulike stedene. I starten av Desember er det for eksempel mer nedbør i Porto Viejo (Karibisk side) enn på vestkysten. Vil du oppsøke strandlivet i September/Oktober? Da er det gjennomsnittlig mindre nedbør på den karibiske siden.

Santa Tereasa, Puntarenas, Stillehavssiden

Den karibiske kysten sies å være noe mer «hippie». Infrastrukturen, veiene mm. er mindre utviklet enn for eksempel i Guancaste. På stillhavssiden bærer flere av byene preg av utbredt økonomisk utvikling og større tetthet av kjøpesentre underholdningstilbud og lignende.

Mat

Tico’s er glade i mat. Spesielt to retter vil du kjenne igjen på de fleste cafeer og resturanter. Gallo Pinto er en risbasert rett med bønner, som gjerne kombineres med egg, stekt banan, grønnsaker – og/eller salat. Casado er «Middagsversjonen» hvor egget sløyfes. Vanligvis får man valgalternativene, Kylling, fisk, kjøtt eller vegetar. Gode, sunne og som regel til en rimeplig pris.

Casdo, godt og næringsrikt

Pasifisme

Første Desember feirer Ticos og Ticas at landet avskaffet sitt militære. Etter borgerkrigen (1948) fant regjeringen ut at pengene på en stående hær heller skulle brukes på utdanning og helsevesen. Andre land bruker tid og ressurser for å flekse militære muskler. Tico’s derimot, er ofte ivrige på å fortelle hvor godt de klarer seg uten aktivt forsvar. Landet har likevel et merkelig fiendenskap til nabolandet Nicaragua. Nicaraguanske innbyggere kalles ofte «Nicas».

Urbefolkning

Livet før Conquistadorenes ankomst er mindre kjent i Costa Rica. Området var preget av jeger- og sankersamfunn, med lokale variasjoner av landbruk, krigerkultur, shamanisme og annen urbefolkningssivilisasjon. Historisk har det vært høy forekomst av Jade og gull i Costa Rica. I San Jose har elementene hvert sitt museum. Her kan man se fantastiske utsmykninger gjort for hånd.

Modell av urmann som jakter fisk, Jade Museum

Costa Rica er perfekt for…

  • Strandliv
  • Yoga
  • Evetnyrlystne
  • Adrenalinsøkere
  • Dyreentusiaster
  • Naturelskere

Det er kort mellom godbitene i Costa Rica. Elsker du en eller flere av følgende: sol, strand, fjell, ro, action, god mat, yrende dyreliv, vakker natur? Da er Costa Rica landet for deg.

– Pura Vida