Costa Rica

Komplett guide til å komme seg rundt i Costa Rica

Bevege seg fra et sted til et annet er essensen i det å reise. Du har kanskje sett deg ut det perfekte hotellet? Veien dit er også avgjørende for din komplette opplevelse. Her får du innføring i ulike måter å komme deg rundt i Costa Rica. I tillegg får du uvurderlige tips og triks på veien.

Fly

Kommer du fra Norge har du antageligvis fløyet. Visste du at det også finnes innenlandsfly i Costa Rica? Det tar deg til flere av de mest populære stedene i landet. Costa Rica Green Air er et popluært flyselskap som tar deg til Tambor og Quepos/Manuel Antonio. Det er to avganger dagen, til og fra hovedstaden San Jose. De ansatte er svært serviceinnstilt, og ikke bli overrasket om du blir tilbudt en øl på vei inn i kabinen.

I småflyene kommer du raskeste vei til reisemålet. Ikke bare er det raskest, du får også fugleperspektiv over det vakre landskapet. Flyturen i seg selv er en severdighet. Husk pass!

Tortuga Island fra lufta, fly fra Costa Rica Green Air.

Taxi

Fly er det dyreste alternativet, så la oss se på andre måter å forflytte seg. Taxi er lett å få tak i Costa Rica, men det kan også koste litt (eksempel 100$ San Jose til Jaco 1.5 time). Som i mange land gjør du det lurt i å avtale pris før du ankommer destinasjon. Pris har også en tendens til å variere hvorvidt det er høysesong for turisme eller ikke. Et backpacker – triks  er å alliere seg med andre reisende som skal i samme retning, om du føler deg trygg på det.

Kollektivt

Det billigste alternativet er kollektivt. Busser finnes de fleste steder. Komfort og effektivitet varierer i stor grad. Det kan lønne seg å kunne noen litt spansk for å føle seg ekstra trygg på å komme frem til rett sted, til rett tid.

Costa Rica har ikke noe utbredt togtilbud. Fra San Jose kan du komme deg til forstadene Pavas, Curridabat og Belen, samt byene Heredia og Cartago. Toget er elektrisk og relativt billig.

På buss får du fantastisk muligheter til å nyte utsikten, Manuel Antonio.

Båt og ferge

Det finnes en rekke båttilbud i landet. Flere av stedene, spesielt øyene, er kun tilgjengelige sjøveien. Har du leid bil, kan du spare mye tid på å bli kjent med rutetabellen til eventuelle ferger. Skal du for eksempel fra Jaco til Santa Teresa? Da anbefaler vi at du tar fergen i Puntarenas.

Cabuya Island, Hit kan du gå ved lavvann, men båt blir nødvendig ved høyvann.

Leie Bil

Leie bil kan gi deg et eget lite eventyr på reisen. Vi anbefaler på det sterkeste å få tak i en med firehjulsdrift, og gjerne litt høyde. Det er nemlig ikke uvanlig at noen veier blir oversvømmet av omkringliggende elver. Om du velger å krysse en slik vei/elv, vær sikker på at du kommer deg over. Se gjerne noen lokale kjøretøy forsere før du eventuelt tar steget. Sette seg fast kan føre til fatale konsekvenser.

Firehjulsdrift og høyde på bilen gjør forseringer av oversvømte veier tryggere.

Et verdifullt tips: Ha en GPS tilgjengelig. Bruk gjerne smarttelefon, men sørg for at du har lastet ned ruta på et tidspunkt du er tilkoblet Wifi. Du kan også anskaffe deg et lokalt sim- kort. Sim- kort er tilgjengelig mange steder, blant annet på flyplassen. Mobilregningen kan bli svimlende høy om du ikke har tatt høyde for dette!

Solen går ned rundt 17:30. Forskjellen på å kjøre når det er lyst, kontra mørkt, er stor. Av sikkerhetsgrunner er det også greit å sikre seg en tidsbuffer dersom det skulle oppstå forsinkelser, motorproblemer, feilkjøring, eller lignende. Av og til bommer GPS’en på hvor lang tid det tar fra A til B. Som i alle land oppstår det køer. Oppdaterer du GPS, sørger nye kartfunksjoner for live – oversikt dersom det er veiarbeid, ulykker etc.

En fantastisk fordel med å kjøre er at du står fritt til å stoppe opp når og hvor du vil, uten ekstra kostnader. Costa Rica har uendelige med små vakre avkroker og utsiktspunkt. Du kan få et godt innblikk i livet på landsbygda.

Utsikt i Monteverde

Obs Obs!

Kjører du i kupert terreng? Vær observant på bremseadferden din! Trykker du hardt og mye på pedalen blir klossene overopphetede. Det skjer langt raskere enn du antageligvis er vant med. Costa Rica er tross alt et mye varmere land enn Norge.

Rasteplasser

Det er ikke mangel på steder å stoppe for en matbit. Casado vil alltid være en sikker vinner. Sunt og godt.

Du finner mange koselig cafeer langs veiene.

God tur!

Costa Rica er et fantastisk land å reise i, og Mulighetene er mange. Du kan komme deg rundt på budsjett, eller på glamourøst vis. Tar du forhåndsregler er landet trygt og fint å bevege seg i. God tur, og kjør forsiktig.