Costa Rica

Økoturisme i Costa Rica. Hva er det, og hva kan du gjøre.

Når man reiser ønsker man gjerne å få med seg mest mulig. Se de mest spektakulære stedene og ta de flotteste bildene. Men har du noen gang tenkt på hvordan du påvirker omgivelsene.

Hva er egentlig økoturisme

«Økoturisme er berikende natur- og kulturopplevelser, tilrettelagt av ansvarlige reiselivsbedrifter med omsorg for sine gjester, miljøet og det lokalsamfunnet de er en del av»

– Norsk Økoturisme

Turisme er Costa Ricas største industri. Som i all industri, påvirker måten man utvinner ressursene på fremtiden til foretakene: økonomisk, økologisk og kulturelt. På verdensbasis er Costa Rica pionér, og regnes som det fremste landet innen økoturisme .

Konservering av det rike dyre- og plantelivet har ikke bare vært utført av miljøvernere. Naturvern er en politisk bærebjelke for hele landet. Siden tidlig 60- tall har Cost Rica vært den flinkeste i klassen til å tilrettelegge for bærekraftig turisme.

Historie

Bevegelsen startet med etableringen av nasjonalereservatet Cabo Blanco i 1963. Nils Olof Hugo Wessberg, en svensk soldat, atlet og vegetarianer, kom til Costa Rica i 1951. Sammen med sin danske kone, Karin Mogesen, drømte han om å oppnå harmoni med naturen. Etter å ha startet en gård i Montezuma, begynte de å utforske Cabo Blanco.

Paret ble såpass fascinert av skogen at de valgte å vie resten av sine liv til å verne området. De kjøpte opp 1250 hektar jord. Jorden solgte de tilbake til nasjonen med betingelsen om å ta vare på det som en juvel. Slik ble landets første nasjonalpark etablert. Deres initiativ har ført til at hele 25% av Costa Rica er under beskyttelse av staten som offisielle nasjonalparker.

Cabo Blanco Natural Reserve

Gimmick

Hvem vil vel ikke kunne reise rundt og se spennende dyreliv med god samvittighet. Et spørsmål som stilles er hvorvidt økoturisme er en “gimmick”. Mange frykter begrepet brukes til såkalt “greenwashing”. Det vil si at turister tror de bidrar med noe godt, men at sannheten er en annen på bakrommet.

Jeg har hørt flere si at det er noe vestlige har funnet opp for å lette på samvittigheten. Andre sier at økoturisme redder landet. Sannheten ligger nok et sted i mellom. Enkelte aktører utnytter begrepet, andre tilrettelegger driften rundt økoturismens verdier.

Ansvar

Ansvaret ligger således ikke kun på arrangørene, men også brukerne. Et ansvar for å legge pengene der det drives mest opp mot ens egne verdier. Myndighetene utvikler retningslinjer. Allikevel har man som besøkende stor påvirkning på hvordan dyreliv, natur og turismen ser ut i fremtiden.

Det finnes mange sjeldne fugler i Costa Rica.

Vær en del av løsningen

I Karins og Olles ånd anbefaler jeg alle å videreføre deres visjon. Dra til Cabo Blanco og se deres arbeid. Kanskje til og med besøke graven deres i Nicolas Wessenberg Natural Reserve. Den ligger i Montezuma, plassert på den gamle gården deres. Ta del i en fantastisk bevegelse som kan være til inspirasjon for resten av reisen!