Mexico

Reisetips for Mexico

Populære Reisemål

De mest populære reisemålene i Mexico er Tulum, Cancun, Playa de Carmen og Mexico City. Cancun, Tulum og Playa del Carmen ligger på Yucatan- halvøya. Yucatan halvøya ligger ut mot Atlanterhavet, og har landets vakreste strender. 

Yucatan

Cancun er et yndet mål for amerikanske turister. Under spring break koker stedet av festglade ungdom. Det er ikke mangel på partyfaktor de andre månedene av året heller.

Byen har en spesiell geografi, hvor de fleste hotellene ligger i en strandsone. Det såkalte “Hotel- zone” er der mesteparten av festlighetene skjer.

Cancun Hotel Zone

Playa del Carmen ligger mellom Cancun og Tulum. Ikke bare geografisk, men også i størrelse og “vibe”. Stranden er langt fra like fin som i Tulum, og det er ikke like mange utesteder som i Cancun. Allikevel har du høy festfaktor, samtidig som lett tilgang på strand.

Maya- ruiner

Før Conquistadorene kom til Mexico, var landet dominert av store indianersamfunn. Maya- Indianerne var ved siden av Aztekerne, den mest kjente. Nord på Yucatan- halvøya kan du se de mest kjente ruinene, nemlig Chichén-Itzá. Chichén-Itzá står på den eksklusive lista over Verdens sju nye underverker.

Chichén-Itzá, Nord på Yucatan- Halvøya.

Mexico City

Mexico City er landets klart størst, og viktigste by. Det bor over 20 millioner her. Byen ligger i Mexicodalen. Selv om det er i dal, er ligger byen på hele 2’240 meter over havet. Det er nesten like høyt som Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen. Rundt byen ligger vulkaner som er helt opp mot 5500 moh.

På grunn av høyden er det behagelig klima. Det er kun i April, Mai og Juni det blir opp mot 30 grader på natten.

Da aztekerne grunnla byen i 1325 kalte de den Tenochtitlan. På sitt største antar man at byen hadde 500’000 til én million innbyggere. Det er langt flere enn en noen europeiske by på den tiden. Conquistadorene, med Hernán Cortés i spissen, erobret Tenochtitlan i 1521.

Aztekernes ruiner kan fremdeles sees rundt om i byen.

I hovedstaden er det en flust av kulturtilbud, og noen av verdens beste museer. Museo Nacional de Antropología, er Mexicos nasjonale antropologimuseum regnes som ett av verdens aller beste museer. 2 millioner besøker museet årlig. Utstillingsarealet er på hele 79’700 kvm.

I 1985 var det digert jordskjelv i byen. Da døde det tusenvis av personer. Det var et nytt større skjelv i 2017, da døde det flere hundre. Det er derfor anbefalt å gjøre seg kjent med hvordan du skal oppføre deg dersom det kommer jordskjelv i byen.

Landsbygda

Mexico er et stort land. Du finner både jungel, ørken, strand og fjell. Det er tett mellom sjarmerende landsbyer og tettsteder. Det Mexicanske kjøkken er legendarisk, og kanskje en av det beste matopplevelsene skjer på landsbygda. Vi nordmenn er jo godt kjent med vår fredagstaco. Autentisk Mexicansk taco serveres noenlunde annerledes. Eksperimenter med ulike retter. Kanskje du kommer med en ny livrett.

Planlegger du å reise mer på landsbygda, bør du enten ha litt spanskkunnskaper, eller være god med lommeparlør. Det finnes også såkalte “pekebøker” du kan komme relativt langt med. Mexicanere kan være svært gjestmilde og åpne mennesker. Du kommer langt med et vennlig smil.

Kostnader

Mexico er langt billigere enn Norge. Det er likevel stor forskjell på priser etter når på året du er der, og hvilket områder du reiser i. Høysesongen på populære turistdestinasjoner som Tulum og Cancun vil ha hvert fall dobbelt så dyre hoteller under for eksempel Spring break (vanligvis rundt påske).

Visum

Du trenger bare pass for innreise. Turistvisum innvilges automatisk ved innreisen. Du kan oppholde deg 180 dager i landet uten å måtte søke om noe som helst.

Komme seg til Mexico

Det vanligste er å fly til Mexico City. Herfra er det videre avganger rundt om til resten av landet. Flyplassen i Cancun er den største på Yucatan- halvøya.

Vær oppmerksom på lureri i taxi- bransjen. På Cancun flyplass vil du for eksempel bli tilbudt en mengde ulike forslag til å komme deg videre. Det tryggeste er å gå for et av alternativene du får tilbudt inne på flyplassen. Utenfor er det mer kaotisk, og fort gjort å bli lesset inn i en bil med masse andre ukjente mennesker.

Vaksine og helse

Det er stor variasjon på helsetilbudet i landet. Det finnes mange gode private helseklinikker. Hør med forsikringsselskapet ditt om du ønsker å få en oversikt over hvor du eventuelt bør dra om ulykken skjer.

Du bør ikke drikke vann direkte fra springen. Har du åpne sår, bør du dekke dem godt til. Sørg for å ha de vaksinene du trenger. Er du i jungelområde bør du sjekke malaria- utbredelse og dengue. Det er mange løshunder rundt om i landet. Blir du bitt, sørg for å ta stivkrampe med en gang.

Sikkerhet

Naturkatastrofer: Mellom Juni og November kan det komme såkalt tropiske stormer. Lokale myndigheter kommer med råd og anbefalinger. National Hurricane Center er en side du kan finne mer informasjon om orkaner. 

Jordskjelv er heller ikke uvanlig i Mexico. Det er lokale forskjeller. Om du befinner deg i et område med med mye skjelv, gjør deg kjent med hvordan du bør reagere om det kommer.

Det finnes to aktive vulkaner i Mexico. Det er henholdsvis Colima og Popocatépeti. De ligger ca. 72 km øst for Mexico City. 

Overnatting

Mexico er et stort land, og det er stor variasjon på overnattingsmuligheter. Du finner luksus- retreats og billige hostels de fleste steder der turisme er utbredt. Skal du til mindre kjente steder vil det være færre luksuriøse alternativer.

I Mexico City har du alle alternativer. Om du bruker AirBnb, sørg for at du leier i et trygt område. 

Komme seg rundt

Det er ikke noe utbredt togtilbud i Mexico. Buss tar deg de fleste steder, men her kan det også bli litt kaotisk.

Leier du bil, vær observant kjørereglene. Spesielt i større byer kan trafikken være kaotisk. Er du usikker, bør du unngå å kjøre om natten.

Innenriksruter med fly tar deg rundt om i hele landet.

Mellom-Amerikas Midtpunkt

Mexico er det klart største landet i Mellom-Amerika. Om du tar turen hit bør du allikevel vurdere om du ikke skal besøke noen av landene sørover også. Spennende land som Guatemala (naboland), El Salvador, Honduras, Nicaragua og Costa Rica ligger i nærheten. Både fly, buss, båt og bil kan ta deg til de ulike landene. God tur, Adios.