Bodø
Norge

Bodø og Salten

Bodø er Nordland fylkes største by. Byen ligger i det spennende området som kalles Salten. Både byen og området rundt byr på mange unike opplevelser året rundt.

Komme seg hit:


Det er mange reisealternativer til Bodø. Du kan fly, ta båt, bil, buss og tog.

Fly: Det går daglige avganger til Bodø Flyplass. Turen fra Oslo tar bare 80 min. Enda kortere er flyrutene fra Bergen, Trondheim, Tromsø og Lofoten. Det er praktisk talt gåavstand fra flyplass til sentrum (1,2 km).

Båt: Hurtigruta har kai vis a vis jernbanestasjonen i Bodø. I tillegg er det et stoppested lengre sør i Salten, kalt Ørnes. Neste stopp nord er Lofoten (internlink).

Det er i tillegg en hurtigbåt kalt Nordlandsekspressen, forkortet NEX, som stopper i Bodø. Den tar til Sandnessjøen eller Svolvær (lofoten). 

Bil: Kjøreturen fra Oslo tar rundt 16. Timer. 20 timer fra Bergen, 13 fra Trondheim og over 8 fra Tromsø.

Tog og Buss: Nordlandsbanen går mellom Trondheim og Bodø. Ruten er på 729 km. og stopper blant annet i Mo i Rana. Bodø er den nordligste stasjonen på ruta.

Med litt planlegging og overganger kan du ta få en flott tur med både buss og tog. Mange av veiene nordover er svært spektakulære.

Aktiviteter

Saltstraumen ligger noen kilometer sørøst for Bodø by. Det er et sund på 2,2 km som sies å ha en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer. Hit kan du komme deg blant annet med rib. Raske båter som tar deg ut på en safari.

Her gjelder det å ikke falle uti. Strømmen kan komme opp i 37 kilometer i timen. Allikevel er den krysset av fem ulike våghalser.

Du kan også leie kajakk. Det er flott måte å oppleve skjærgården på. Det er mange fine øyer rundt byen. Litt trening får du også.

Sykkel er en annen fin måte å komme seg rundt på. Enten du har egen eller leier, vil du finne fine veier og stier på fastlandet.

På vinteren er det høyeste sjanser for å se nordlyset. Mange kommer langveisfra for å få med seg det spektakulære fenomenet.

Hundekjøring er tilgjengelig i Bodø og Salten. Bare gleden av hundene når det skal trekke er verdt turen i seg selv. Du blir trukket av et spann huskyer. Du kan selv velge om du vil styre, eller sitte i sleden. Man trenger ingen forkunnskap.

Man kan gå på ski langt utover våren i Bodø- og omegn. Mange av vinteraktivitetene er fremdeles tilgjengelige.

Det er kanskje ikke like ofte nordlys, men det er langt fra uvanlig å se det på vårparten også.

Overnatting

Det er et hav av gode overnattingsmuligheter i Bodø. Hva med å leie rom i «Dikterstua», også kalt «Hamsun Lodge». Her kan du bo mellom samme fire vegger som den Nobelprisvinnende, Knut Hamsun, skrev deler av Markens Grøde.

Børge Ousland er en annen kjent norsk mann som tilbyr bo i området. Den mest erfarne nålevende polfareren i verden, driver Manshausen. Manshausen er en perle av en øy mellom Bodø og Lofoten. Her ligger det moderne hytter rett ut mot havet.