Vakker natur i Lofoten
Norge

Lofoten – spektakulære fjell og fjorder

Lofoten har ofte blitt kåret til Norges vakreste sted, med god grunn. Unik natur, muligheter for varierte og spennende aktiviteter gjør området til en ettertraktet destinasjon. Det er ikke mange steder du kan både surfe og stå på ski i samme område, det kan du her.

Med stupbratte fjell, som strekker seg ned til havet, er Lofoten majestetisk på flere måter. 

Hvordan komme seg til Lofoten

 • Fly: Det går hyppig fly fra Oslo. Widerøe, SAS og Norwegian konkurrer om billigste billetter, så her kan du gjøre et kupp. Noen avganger går fra Gardemoen, andre fra Torp i Sandefjord.

  Widerøe lander i Leknes og Svolvær i Lofoten. Norwegian flyr til Bodø og Harstad/Narvik (Evenes) daglig hele året. Evenes ligger 170 km fra Svolvær. Om sommeren flyr de direkte til Andenes i Vesterålen.

  SAS har også fly til Harstad/Narvik lufthavn. I tillegg flyr de direkte fra Oslo lufthavn Gardermoen til Bodø og Tromsø. Fra Bodø og Tromsø kan man reise videre til Svolvær, Leknes og Røst med Widerøe.
 • Bil: Bilferie i kan by på egne eventyr i reisen. Fra Oslo tar det over 20 timer. Velger du dennereisemåten, finn noen fine stoppesteder å overnatte på veien. Vi anbefaler Røros. Om du enda ikke har lappen, anbefaler vi deg å bestille teoriprøven og besøke dette herlige stedet med bil. Veiene er godt vedlikeholdt og det er som regel få på veien, ved mindre du kjører i fellesferien.
 • Båt: Torghatten Nord og Boreal har flere fergeavganger til Lofoten. Fergen går blant annet fra Bodø. Om sommeren er det stor trafikk, så du bør bestille plass på forhånd.

  Hurtigruten har stopp både i Svolvær og Stamsund i Lofoten. Det er også mulig å dra ta dagscruise med deres båter herfra.

Overnatting

Det finnes mange fantastisk alternativer for husly i Lofoten. Hva med å leie en tradisjonelle rorbu. Rorbuer er små hus som ligger rett ut mot havgapet. De ble brukt av fiskere for å få mest ut av skreifiske når det var sesong for det.

Det har vært stor utvikling av hoteller de siste årene. På grunn av den høye konkurransen kan du gjøre gode dealer. Vær oppmerksom på at prisene varierer i stor grad i sammenheng med ferietider. Reiser du høysesong, for eksempel om sommeren, må du forvente å betale litt mer.

Den verdenskjente polfareren Børge Ousland har slått seg opp med egen øy mellom Lofoten og Bodø. På vakre Manshausen kan du bo vakkert og moderne i takt med naturen.

Friluftsaktiviteter

Er du friluftsinteressert er Lofoten den perfekte tumleplassen. Klatring er populært i området, og det finnes mange gode guider som kan hjelpe deg opp på ulike topper. Om du er av den vågale typen, så kan man hoppe den berømte Geita ved Svolvær. Bedre instagram- bilde skal du lete lenge etter.

Sjølivet byr også på mange spennende opplevelser. Lofoten er godt kjent for fiske. Det er ikke bare torsk å få, men en rekke hvaler har også tilholdssted her. De kan man selvsagt ikke fiske, men hvalsafari er en spennende opplevelse. Keiko, den verdenskjente hvalen fra “Fri Willy” – filmen hadde sitt hjem her.

Utnytt havet

Kajakkpadling og rib- safari er andre populære vannaktiviteter du får tilgang til. Havørnen har vokst i bestand. Det er store sjanser for å se den om du for eksempel er i Trollfjorden.

Lofotfiske er legendarisk. Det finnes mange fiskeskøyter som kan ta deg ut på havet for en uforglemmelig opplevelse

Nordlys

Nord- Norge er verdenskjente for nordlyset, og Lofoten er intet unntak. Reiser du mellom slutten av August og midten av av April, har du mulighet til å se det spektakulære lysfenomenet. 

Hver årstid har sine høydepunkter. Her får du en oversikt over hva du kan gjøre de ulike tidene på året.

Vinter

Vintermånedene gir høyest sannsynlighet til å se nordlys. Da er det mørketid og lite sollys. Det lille dagslyset man får, gjennom det man kaller blåtime, er også veldig vakkert. 

Vinter er også veldig god tid for fisk. Skrei kommer til Lofoten for å yte i denne perioden. Det vil derfor også være en god tid å utforske kulinariske opplevelser. De siste årene har spisestedene blitt veldig gode på å tilrettelegge for gastronomiske smaksopplevelser.

For de mer ekstreme er det til og med mulig å surfe om vinteren. Bare sørg for at du har riktig utstyr.

Vår

Når våren kommer eksploderer Lofoten ut i fantastiske farger. Vannet blir krystallklart, trær og blomster springer frem i takt med solens og daglysets tilbakekomst.

Fisk er hengt opp til tørking, og såkalt Boknafisk er på menyen.

Våren er høysesong for topptur på ski. Den unike naturen gjør at man kan ta båt ut til favorittfjellet. Derfra går de bratte skrentene rett opp fra havet. Sørg for at du har en lokalkjent guide, og at du ikke beveger deg i skredfarlig terreng. Det blir mulig å sykle langs spektakulære veier. 

Sommer

Midnattsolen kommer frem og livet yrer under sommeren. Lofoten har blitt et populært sted for kunstnere, og det er mange kulturtilbud. Det arrangeres en rekke festivaler og konserter.

Klatring, kajaktur, dykking og surfing er ekstra polulært. Om du spiller golf vilet slag under midnattsolen gi en uforglemmelig opplevelse.  Det er også en bra tid å dra på fjordsafari. Det er gode sjanser for å se både havørn og hval.

Høst

Høsten gir igjen muligheter for å se Nordlyset. Samtidig er mange sommer- og våraktiviteter fremdeles mulig. Naturen blir gjerne litt råere, med regn og vind. Noen liker det andre ikke.

Det arrangeres en rekke matfestivaler, og årets lam er spesialiteten.

Sikkerhet

I vinterhalvåret er det ofte høy skredfare. Sørg for at du har godt med kunnskap, trening og utstyr før du legger ut på tur. Hør med lokale hvor man kan kjøre på ski, og ikke. Invester i en guide for være ekstra trygg. Snøskred er et av av naturfenomene som tar flest liv i nord.

Jord – snøskred kan også skje over veien. Vær derfor ekstra observant før du kjører over de farligste overgangene.

Hvorfor Lofoten

Lofoten passe perfekt for:

 • Matentusiaster
 • Fiskeinteresserte
 • Naturelskere
 • Dykkere
 • Ski- entusiaster
 • Klatrere
 • Adrenalin- søkere
 • Fjell- og friluftsinteresserte
 • Golfere
 • Syklere
 • Med mer….

Alt i alt er Lofoten et verdens mest spektakulære reisemål. Unik natur, nordlys og en mengde ulike aktiviteter gir enhver store opplevelser.