Tsjekkia

Reisebrev fra Praha

Innledning

Praha er hovedstaden i Tsjekkia, og rett og slett en fantastisk by. Rik på opplevelser, kultur, og majestetiske bygg, imponerer Praha selv den vante verdensfarer. Byen ligger ca. 200 meter over havet, og har rundt 1.2 millioner innbyggere. Selv om antallet innbyggere ikke er enormt i Europeisk målestokk, får man absolutt følelsen av å være i en storby når man spaserer rundt i Prahas mange sjarmerende gater. Byen har noe å by på enten du er ung eller gammal, og bør absolutt være et reisemål for den som ser etter en opplevelsesrik langweekend eller lenger ferie.

Tilkomst

Det er enkelt å komme seg til Praha fra Norge. Riktignok ble reisen vår noe komplisert pga. den pågående corona-epidemien. Med godkjente munnbind måtte vi først mellomlande i München, og dessuten kunne fremvise negativ corona-test ved innreise, allikevel gikk det hele så sømløst som det kunne gå forholdene tatt i betraktning. Flyplassen i Praha heter Václav Havel lufthavn og ligger ca. 17 kilometer nord for bykjernen. Vi brukte ca. 25 minutter inn til byen med taxi. Bruker man offentlig transport må man regne rundt en time. En ting man kan være obs på er at de lokale i stor grad benytter seg av Uber, og ikke taxi. Etter norsk standard var taxiprisene ok, men da vi etterhvert byttet over til Uber forstod vi at det var penger å spare her. En annen ting som kan være verdt å merke seg er at det ikke finnes noen tog eller t-bane forbindelse fra flyplassen og inn til sentrum. Det går imidlertid buss, om man ikke ønsker å benytte seg av tax/uber.

Severdigheter

Karlsbroen

Et av de vakreste minnene vi satt igjen med fra Praha var utsikten fra den berømte Karlsbroen. Broen krysser elven Vltava, en elv som strekker seg gjennom hele bykjernen. Boren skaper en forbindelse mellom gamlebyen og det moderne bysenteret i Praha. Navnet på broen stammer fra Karl IVs regjeringstid, en Tysk-Romersk keiser som regjerte rundt 1350, og som faktisk også grunnla byens universitet. En kan bemerke seg at forbindelsen mellom gamlebyen og det moderne bysentrum i mange år var ikke-eksisterende, ettersom en flom hadde revet ned en tidligere bro som stod der hvor Karlsbroen står i dag. Karlsbroen er forbeholdt spaserende, og kan by by på et yrende folkeliv med musikanter og kunstnere som gjerne maler forbigående mot en liten sum penger.

Náplavka

Langs elven finner man også en annen turistattraksjon, nemlig Náplavka. Dette er en lang strekning langs elven hvor man finner spisesteder, butikker og barer. På kveldstid i helgene domineres strekningen av unge mennesker i festhumør, men atmosfæren er likevel ikke sjenerende. Ingen grunn til å frykte stemning alá bargaten på Rhodos! Náplavka skiller seg ut fra andre elvepromenader på to viktige områder: For det første finner man majoriteten av spisestedene på båter som ligger fortøyd inntil kaien, og for det andre er barene og butikkene bygd inn i fjellet. 

Staroměstské náměstí

Staroměstské náměstí er en stor åpen plass omgitt av utrolige bygninger i gamlebyen i Praha. Bygningen er bygget i forskjellige stilarter, men felles for dem alle er en fantastisk arkitektur. Man finner blant annet et digert klokketårn der, hvor selve klokken faktisk er en av verdens eldste astronomiske klokker (først installert i 1410). Det er mulig å gå opp i klokketårnet, og derfra har man utsikt utover hele gamlebyen. Forutenom klokketårnet finner man 2 kirker, statuer og flere barokkbygg på Staroměstské náměstí. Et særlig kjent minnesmerke er statuen kjent som Jan Hus Memorial. Jan Hus var en fremtredende religiøs skikkelse som skremmende nok ble brent levende for hans religiøse tro. Statuen ble reist i 1915 for å markere at det var 500 år siden hans død.

Shopping

For den som er glad i shopping er Praha definitivt et attraktivt sted. I bykjernen finner man alt fra store shoppingsentre til stilfulle designbutikker. I området Petrská čtvrť som ligger like sør for byelven Vltava, fant vi vårt favorittsenter for shopping; Paladium. Her finner man alt fra sko-, veske- og smykkebutikker, til mat- og godtebutikker. Senteret er moderne og fresht, og strekker seg over flere etasjer. Et hot tips til den som liker sjokolade: Sjekk ut butikken Lindt Chocolate Shop som ligger på Paladium. Der finner du sjokolade i aller former og farger, som rett og slett smaker helt nydelig!

Spredt rundt i hele byen finner man flere forskjellige shoppingsentre og dessuten nisjebutikker for nesten uansett det man måtte vært interessert i. Enten man er turist på utkikk etter suvenirer, eller en samle-entusiast på let etter antikviteter finner man butikker for dette i Praha. I byen finner man selvsagt også de klassiske klesbutikkene som Zara og H&M dersom man finner ut at man har behov for tilskudd i kleskolleksjonen sin.

En ting som kan være verdt å merke seg dersom man er på utkikk etter matbutikker i Praha. Et par steder ligger disse under jorda i sammenheng med nedgangen til t-banestasjoner. Pass derfor på å sjekke ut google maps eller spørre en lokalkjent før du legger ut på langtur for å finne en matbutikk, det kan ligge en like under føttene dine!

Uteliv

For den som er glad i fest og moro har Praha mye å tilby. I området som strekker seg rundt gaten Kozi (ca. 10 min gange østover fra shoppingsenteret Paladium) finner man flere populære utesteder. Vi nevner noen av dem vi var innom: Harley’s er en amerikansk-inspirert biker-bar med hyggelig betjening og forskjellige typer øl. Definitivt verdt et besøk om man er glad i Amerika og motorsykler! Liker man hip-hop er M1 stedet, her spilles det all slags typer hip-hop og man får servert gode drinker i glassene. Vårt yndlingssted i dette området var den Amerikanske dineren James Dean. På nattestid gjøres dette om til en nattklubb stappa full med folk i alle aldre. I kjelleren finner man et forholdsvis stort dansegulv, med tilhørende bar. Her kan man ha det mye moro om man liker å ta seg en fest!

Avslutning

Praha er en by som har noe å tilby absolutt alle! Enten man er lidenskapelig opptatt av kultur, arkitektur eller historie, eller kun ønsker seg en langweekend med shopping og uteliv har Praha noe å tilby. Lokalbefolkningen er imøtekommende og behjelpelige og snakker som hovedregel godt engelsk. Så om man trenger tips til hva man skal gjøre i Praha anbefaler vi å ta kontakt med de lokale, da får man også innblikk i den Tsjekkiske kultur i mye større grad enn om man navigerer seg rundt med en reiseguide-bok eller google maps. Tipset vårt til alle som ikke har vært i Praha, reis dit!