Tyskland

Idylliske Sør-Tyskland

Det finnes nok av steder å velge mellom når du først har bestemt deg for å reise til Tyskland, denne gangen går veien til Sør-Tyskland, eller Bayern. Her er noe for enhver smak innen storbyliv, landlige naturopplevelser, skoger, de tyske alpene eller ved en av innsjøene.

Bayern har en unik kultur, hovedsakelig på grunn av statens katolske arv og konservative tradisjoner. Folkekunst og kultur er fortsatt viktig og tradisjonelt håndverk holdes ved like. Populære festivaler finner sted hele året, den mest kjente er Münchens Oktoberfest. Bayern er også kjent for sin musikk og teater, som den årlige Bayreuth-festivalen med Richard Wagner’s musikk. Det er teatre i alle de større byene, i tillegg til opera, ballett eller musikaler, museer og kunstgallerier. For de fotballfrelste, huser Allianz Arena det største, og mestvinnende laget i Tyskland: Bayern München. Bayern har ofte lagt vekt på en egen nasjonal identitet og betraktet seg selv som «bayere» først, dernest «tyskere».

München

Bayerns største by er den tredje største byen i Tyskland (etter Berlin og Hamburg), og må sies å være en riktig urban oase. En fantastisk flott by med mangfoldig kultur, både moderne og tradisjonell, vakker arkitektur, interessant og fargerik historie, mye natur og spennende omgivelser. Her er det bare å velge etter smak blant de mange tilbudene som München kan by på.

Elven Isar renner gjennom München fra sør til nord, i nesten 14 kilometer, og er det viktigste sentrale rekreasjonsområdet i byen. Det er derfor det optimale stedet for å slappe av; elvebreddene er perfekte for sykling, turgåing eller grilling. Svømming og båtliv i Isar er tillatt i visse områder, det samme er surfing – alltid på egen risiko – og Flaucher er sannsynligvis den mest kjente stranden.

Steder verdt å besøke i München

Viktualienmarkt. Frisk frukt og grønnsaker, lokale oster, fargerike blomster og mye, mye mer fyller det livlige Viktualienmarkedet, et historisk marked i sentrum av München som har blitt holdt daglig siden 1807. Markedet arrangerer også en rekke tradisjonelle og folkloristiske eventer.

Det storslåtte Hofbrauhaus er desidert det beste stedet for øl i München. Eller kanskje i verden. Med en historie tilbake til 1589 hvor det ble etablert som det kongelige bryggeriet i kongeriket Bayern, er det i dag blitt en stor attraksjon.

Münchens historiske sentrum. Ikke glem å ta en uforpliktende spasertur gjennom gamlebyen for å oppdage steder det er lett å forelske seg i; Hofgarten, Sankt-Jakobs-Platz, St. Michael-kirken, Frauenkirche og de livlige folkemengdene på Marienplatz.

Frauenkirche. I dag domineres sentrum av katedralen som er bygget i sengotisk stil, og det nye rådhuset (Neues Rathaus) ferdigstilt i 1909. Tårnene kan sees fra alle himmelretninger og har blitt selve symbolet på München by. Du kan bestige det sørlige tårnet og her kan du få panoramautsikt over byen og Alpene.

Marienplatz er Münchens geografiske og kulturelle hjerte, det perfekte utgangspunktet for et besøk i den bayerske hovedstaden. Arrangementer finner sted her hele året, for å nevne noen; Christkindlmarkt (julemarked), bystiftelsesfestival om sommeren, den tradisjonelle veskevaskingen på slutten av karnevalet, mesterskapsfeiringen til FC Bayern, kulturfestivalen 1. mai.

BMW-museet – et paradis for bilelskere – ligger i en uvanlig sirkulær bygning designet for å ligne motoren til en racerbil, og er hjemsted for utstillinger som viser BMW’s fascinerende historie og utvikling. Med mer enn en halv million besøkende hvert år er det et av Münchens mest populære museer.

Nymphenburg slott i barokkstil, var sommerboligen til de kongelige. Slottet og den tilhørende parken er blant de mest berømte severdighetene i Munchen i dag. Slottet er omkranset av en enorm park med flere lysthus, pittoreske bekker og skulpturer.

The English Garden

Den engelske hagen, er så mye mer enn bare en bypark. Den regnes som en av de største byparkene i verden, enda større enn Central Park i New York, og forbinder det naturlige landskapet rundt Isar nord i München med gamlebyen. Den strekker seg hele fem og en halv kilometer i lengden. I løpet av to århundrer har den engelske hagen gjennomgått konstant endring, med nye bygninger og grønne områder. Her er det flere attraksjoner som kan nevnes.

  • Monopteros er et elegant 16 meter høyt tempel i gresk stil som går nesten like dypt og solid ned i bakken. Det står på toppen av en ås og panoramautsikten over München er helt fantastisk.
  • Det kinesiske tårnet med sin keiserlige kinesiske stil rager 25 meter over bakken. Rett under tårnet ligger den nest største ølhagen i München, med rundt 7000 sitteplasser.
  • Et annet asiatisk tilskudd til den engelske hagen er det japanske tehus som ble bygget til OL i 1972. Her kan man møtes til tradisjonelle teseremonier.

Kultur

Kunst og musikk kjennetegner München og byen kan derfor skilte med noen fremragende museer og kunstgallerier. Alte Pinakothek huser kunstskattene som familien Wittelsbach har samlet siden 1500-tallet. Glyptothek og Neue Pinakothek har Münchens hovedsamling av kunst fra 1800- og 1900-tallet. Det bayerske nasjonalmuseet og Residence Museum kan også nevnes. Deutsches Museum, på en øy i elven Isar, er et stort og omfattende museum for vitenskap, ingeniørvitenskap og teknologi. For ikke å glemme State Gallery of Modern Art og de mange små kunstgalleriene.

I 1972 var byen vertskap for de olympiske sommerleker.

Oktoberfest er en viktig del av den bayerske kulturen og er viden kjent langt utover Tysklands grenser. I 1810 startet det hele som et ekstra show for å fremme bayersk landbruk. Det har nå vokst seg til å bli verdens største “volksfest”, en ølfestival med omreisende tivoli. Det arrangeres årlig fra midten av eller slutten av september til rundt den første søndagen i oktober. Mer enn seks millioner internasjonale og nasjonale besøkende deltar på arrangementet. I 2022 blir Oktoberfest holdt fra 17 september – 3 oktober (17 dager).

Mat og drikke

Foruten de mange lokale restaurantene og vertshusene, finnes det et imponerende utvalg av spisesteder fra alle verdenshjørner. Spesielt italienerne har satt sin velkjente smak på restaurantmenyen i München og Tyskland forøvrig.

Vi testet pizza fra Pizzeria Napoletana som har en eksepsjonell pizza til en forholdsvis høy pris, men som absolutt kan være verdt å teste. Det finnes forøvrig mange pizzasjapper for enhver smak og lommebok.

Pizza Margherita med bøffelost, nesten like god som i Napoli

Bayern og omegn

På en solrik og klar dag kan fjellene i de bayerske alper sees helt fra München, så hvorfor ikke ta en dagstur dit? Etter omtrent 180 km kjøring, befinner du deg i den fantastiske Berchtesgaden nasjonalpark omgitt av storslagen natur; fjell, fossefall og innsjøen Königssee. Byen Garmisch-Partenkirchen ligger ved foten av Zugspitze som er Tysklands høyeste med sine 2.962 meter over havet, og er et av Europas mest populære steder for fjellferie.

Her finnes alt et naturelskende hjerte kan ønske seg og mulighetene er uendelige for sportsaktiviteter som fotturer, klatring eller terrengsykling. Og du trenger ikke engang bil for å komme dit! Bayerische Oberlandbahn GmbH (BOB) er et privat jernbaneselskap som tar deg til Tegernsee, Garmisch eller Schliersee.

Starnberger See

Rundt 20 kilometer sør-vest for München ligger Starnbergersjøen som en åpenbaring i det myke landskapet. Den er så full av slott, historier og mystikk at du ikke vil bli skuffet over å ha tatt turen dit. Som Bayerns nest største innsjø og den nære beliggenheten til München, er dette et yndet utfluktsted for de som vil ut av storbyen. Med det imponerende panoramaet av Alpene som bakteppe er restaurantene, ølhagene og kafeene langs strandpromenadene et fantastisk sted å lene seg tilbake for å fylle kropp og sjel med tidløs skjønnhet.

Fischmeister i Ambach, Wirtshaus i Tutzinger Hof og ølhaven Steg 1 i Possenhofen er blant de mest kjente serveringsstedene og anbefales på det varmeste. Man kan også overnatte på en av de flotte campingplassene eller på hotell/vertshus med utsikt over innsjøen.

Starnbergsjøen har også blitt berømt utenfor Bayern for den tragiske døden til kong Ludwig II, som druknet under mystiske omstendigheter nær landsbyen Berg i 1886. Her er det opprettet et prektig kapell i hans minne, det såkalte Votivkapelle.Dampferfahrt på Starnberger See

En flott reise venter på deg ombord på Starnberg-dampbåten hvor du kan nyte sjøen, den friske brisen, vinden og bølgene. Bare innsjøen Starnberg kan tilby en cruisefølelse med panorama fra Alpene. Det finnes flere ferger for å komme seg på de forskjellige stedene rundt innsjøen, hvorav den største heter “Starnberger”. Du kan enkelt hoppe på båten, og ta deg en såkalt Dampferfahrt som det heter på omgangspråket, og kjøpe billett i kassa som du da først viser når du går av fergen. Det er tillatt å ta med sykler og prisene varierer utifra hvilken rute du tar, der du kan velge mellom sørruten, nordruten, den kort rundturen og den store rundturen

Roseøya
ligger som eneste øy midt i innsjøen. Eventyrkongen Kong Ludwig II var veldig glad i den romantisk beliggende øya og tok imot kjente gjester her, inkludert keiserinne Elisabeth og Richard Wagner. For å komme hit med fergen, går du av på Possenhofen for deretter å gå sørover, mot Feldafing. Her går en liten båt som tar deg over til Roseninsel.

Den raskeste måten å komme til Starnbergsjøen er enten motorvei A95 eller med S-Bahn linje 6

Slottet Neuschwanstein

To timers kjøretur unna München ligger Neuschwanstein som regnes som et av de mest berømte slottene i verden. Neuschwanstein har blant annet vært inspirasjon til Walt Disneys ikoniske eventyrslott. Det ble bygget på ordre av Kong Ludwig II i siste del av 1800-tallet. Slottet, som ligger i Schwangau i Allgäu i Bayern, har over 1 millioner besøkere hvert år.

Hvordan kommer man seg til München?

Fra Oslo finnes det flere gode muligheter for lavprisbilletter på direkteflyvninger til München med blant annet Norwegian, SAS og Lufthansa.

Hvordan komme seg til München fra flyplassen:

München har et veldig godt kollektivsystem med tog (S-Bahn), undergrunnsbane (U-Bahn) og busser. Billetter kan kjøpes fra automater på alle tog- og trikkeholdeplasser. Noen hoteller selger dem også. Alternativt kan man leie bil, eller ta en Taxi.

City Tour Card, som tidligere ble kalt velkomstkortet, er en billett til offentlig transport som også gir deg rabatter på over 30 attraksjoner og byturer i München (Nymphenburg-slottet, Bayern Filmstadt, Øl- og Oktoberfestmuseet osv.).

Hvis du planlegger å besøke noen museer, osv., under oppholdet er det verdt å få denne i stedet for en vanlig offentlig transportbillett.

Overnattingsmuligheter

  • Gasthof (vertshus)
  • Hotell
  • AirBNB

Husk: Utenom vanlige reisedokumenter, er munnbind påbudt på offentlig transport I Tyskland og i Bayern gjelder påbudet at man har en korrekt FFP2-maske til rådighet.

Les gjerne våre andre reisebrev fra Berlin og veien videre fra Bayern, bilferie langs alpene.