Tyskland

De viktigste stedene man burde besøke i Berlin

Før reisen til Berlin var det lite forventninger og forhåndskunnskap. Men et opphold på et par dager var mer enn nok til å kunne si at dette er en by som definitivt er verdt et besøk. Det var faktisk en venn som spurte om oppholdet etter turen, og svaret han fikk var at dette er en by jeg kunne forestilt meg å leve i. 

I denne artikkelen skal jeg svare på et par spørsmål som jeg selv hadde før reisen, i tillegg til å male et bilde av byen. 

Hvordan komme seg til Berlin og inn til sentrum

Som du kanskje vet er Berlin hovedstaden i Tyskland, og som de fleste større byer er det også flere flyplasser. Dersom du skal besøke Berlin kan du enten fly til Berlin Tegel Internasjonale Lufthavn eller Berlin Schoenefeld. Den sistnevnte ligger litt lenger unna sentrum, og det er hit du kommer med de billigere flyreisene. Dersom du velger denne flyplassen er det verdt å merke seg at du er nødt til å kjøpe riktig billett, altså C-sonen. 

C-sonen er en av sonene for den offentlige transporten i byen. Du kjøper enkelt et Welcomecard, som gir deg tilgang til t-bane, trikk og buss. Du kan velge å kjøpe kort for sonene AB eller ABC. Dersom du ankommer til Berlin Tegel Internasjonale Lufthavn og ikke tenker deg ut av byen, anbefaler vi at du velger AB. Du kan også velge periode for kortet, som for eksempel 48 timer, 5 dager og så videre. Kortet kan enkelt kjøpes på flyplassen. 

Det er også nevneverdig at den offentlige transporten i byen er svært enkel å forstå seg på. Merk at flere av togene kun har skilt foran, så vær oppmerksom når du venter på toget. Når du har et Welcomecard får du også rabatter på en rekke forskjellige steder og severdigheter. 

Mitt lille utvalg av attraksjoner

Berlin er en enorm by med et stort mangfold. Det er altså en rekke bydeler som skiller seg fra hverandre. Dette vil si at dersom du skal en kort tur til Berlin, vil du kun rekke å få med deg en liten del av hva byen har å tilby. Vi anbefaler også at du har en klar plan på hva du vil gjøre før du reiser. 

Noe vi likte svært godt med Berlin er bylandskapet, og det er en god blanding av moderne og tradisjonelt. Dette gir en følelse av at man befinner seg i en tradisjonsrik by, som samtidig er topp moderne. Og akkurat slik som selve byen, er det også et stort mangfold blant menneskene i byen. Det er med andre ord nesten umulig å skille seg ut. 

Det mest ikoniske stedet å besøke i Berlin er Eastside Gallery. Her kan du se en rekke forskjellige grafittimalerier på det som er igjen av berlinmuren, som skilte vest-Berlin fra øst-Berlin. Du tenker kanskje umiddelbart på maleriet av Leonid Bresjnev og Erich Honecker som kysser, men Eastside Gallery tilbyr et stort mangfold med kunst og er definitivt noe du burde få med deg når du besøker Berlin. 

Flere monumenter er også Bundestag og Berliner Dom. Bundestag er parlamentet i Tyskland og er en vakker bygning. Berliner Dom er den største kirken i byen, og ligger rett ved Bundestag. Dersom du ønsker å besøke begge bygningene, er det altså noe som er enkelt. På gressplenen rundt kan du se begge bygningene. Plenen blir også brukt av blant annet familier og ungdommer som er ute for å nyte solen. Bundestag er svært populær blant turister da du har muligheten til å se utover hele byen fra taket. 

Et annet sted mange forbinder med Berlin er Holocaust-Mahnmal. Dette er et monument for å minne Europas myrdede jøder under andre verdenskrig. Monumentet skiller seg fra klassiske minnesmerker på mange måter. Da du vanligvis vil se en statue eller kunstverk, er dette bygget over et stort landskap. Det er hele 2711 betongpilarer plassert ved siden av hverandre. Alle pilarene har ulik høyde, men dette er fordi de er plassert i et ujevnt terreng slik at det gir illusjonen av at de er like høye. Du kan gå inn “skogen” av betong og virkelig oppleve minnesmerket. Holocaust-Mahnmal ligger også i nærheten av Brandenburger Tor, som er en kjent byport i Berlin. 

Museumsinsel er verdens største museumskompleks, og kalles Museumsøya på norsk. Som navnet tilsier er dette en øy i Berlin. Øyen har kunst fra hele verden og alle epoker. Dersom du kun har tid til å besøke Museumsinsel en gang, anbefaler vi at du velger hvilken/hvilke utstillinger du ønsker å se før du drar, da det kan ta flere dager å besøke alle. Vi kan anbefale Pergamon-museet som er kjent for sin antikksamling. Du kan blant annet se Pergamonalteret og den babylonske Istarporten. Slik som de fleste andre museer også tilbyr, kan du få en elektronisk visning. Dette vil si at du får et headset og en liten spiller som tar deg gjennom utstillingen. Dette er flott for deg som lett blir distrahert av lyden av andre mennesker rundt deg. 

Et annet museum som er verdt et besøk er Museum für Naturkunde, eller Humboldtmuseet. Også her kan du få en elektronisk guide dersom det er ønskelig. Museet tilbyr en samling på over 30 millioner objekter, og har blant annet verdens største oppreiste dinosaur. Du kan også se skjelettet til den første kjente fuglen. Det skal nevnes at deler av utstillingen mangler beskrivelser på engelsk, noe som trekker noe ned. Dette gjelder dog ikke hovedattraksjonene. 

En mindre kjent, men minst like spennende attraksjon du burde få med deg i Berlin er Berliner Unterwelten. Det er faktisk ganske få av de mange besøkende i byen som er klar over at det er et bunkersystem under byen. Man kan faktisk se flere dører på veggene i U-banen, men disse er svært lite synlig dersom man ikke er klar over dem. Det er selvfølgelig mulig å besøke disse tunnelene, men det er ikke gratis. Dette er fordi attraksjonen blir tatt vare på av en nonprofit organisasjon, og alle inntekter går til vedlikehold. Du får altså ikke bare opplevd en spennende attraksjon, men du bidrar til å redde et historisk monument.  

Tunnelene kommer fra både andre verdenskrig og den kalde krigen. Du kan enkelt kjøpe billetter til en guidet tur på et kontor rett ved Gesundbrunnen stasjon. Det er også hele elleve forskjellige turer å velge mellom. Vi kan si såpass at du virkelig kan ha flaks med guiden din, og dette hadde vi. Dette var en person som virkelig ga innblikk i hvordan det var å leve under jorden på en morsom og spennende måte. 

Med de nevnte attraksjonene har du mer enn nok å gjøre på rundt fire dager. Dette er hvor lang tid det tok å besøke alle de forskjellige monumentene. Videre må du også regne med å bruke rundt en dag på å bli kjent med byen slik at du har full oversikt. Det skal også nevnes at Berlin er en by som tilbyr en haug med forskjellige attraksjoner, så velg nøye hva du ønsker å gjøre. 

Budsjett

Noe som alltid er et spørsmål når man reiser, er hvor dyr byen er. Forventningene til budsjett for reisen var at man måtte regne med å bruke en del penger på fire dager. Med gode forberedelser så ble ikke dette tilfellet, ettersom turen endte på rundt 150 euro. Dette er ikke inkludert overnatting og bruk av mobil i utlandet, og her er det selvfølgelig helt opp til en selv hvor mye man vil bruke. Du finner hotell med høy levestandard for rundt 40 euro per natt. 

Mat er heller ikke spesielt dyrt i Berlin. På en finere asiatisk restaurant kan du regne med å bruke rundt 30 euro for et måltid. Du har også en rekke forskjellige alternativer som er billigere hvor du kan regne med å bruke mellom 5 og 10 euro for en rett.